CímlapTevékenységekEgészségfejlesztő programok

Egészségfejlesztő programok

Célunk az intézményes eszközökön túl hozzájárulni a kistérségben élő gyerekek egészséges fejlődéséhez, az egészségmegőrzés hiányzó feltételeinek, eszközeinek fenntartható módon történő kialakítása.

A gyerekek és szüleik szükségleteiből kiindulva szervező és operatív munka indítása a gyerekek egészségének védelme érdekében. A rászorultak támogatása, az általános iskoláskorúakra irányuló alacsony hatékonyságú felvilágosító munka erősítése, hatékonyabbá tétele.

 

Prevenciós tevékenység

A saját, személyes egészség fontosságának felismerését, illetve annak tudatosítását segítő foglalkozások tartása. Az általános egészségszemlélet kialakítása mellett, a foglalkozásokon érinteni kell: a családtervezés, a fogamzásgátlás, a higiénia, az egészséges életmódra nevelés kérdésköreit is.

Tanácsadás a terhes nők számára: koraszülések megelőzése, orvosi szűréseken való részvétel ösztönzése.

A felvilágosítások, célzott ismeretátadások több helyszínen történnek:

-      iskolai tanórák,

-      művelődési házak, közösségi terek,

-      IT pontok,

-      célzatosan meghirdetett csecsemőgondozó tanfolyamok.

 

Szűrések

A tevékenység legfontosabb célja, hogy az általános iskolákban kiszűrt hátrányos helyzetű gyerekek, akiknek mentális, viselkedési zavaruk van, beszédhibákkal, illetve szomatikus problémákkal küszködnek,  úgy mehessenek szakorvosi kezelésre, hogy már elkészült a szakvélemény a kezelendő problémáról. A szűrések az iskolakezdés után történnének.

A hátrányos helyzetű gyerekek szülei a szükséges kivizsgálásokra sajnos nem viszik el őket, ezért a hálózat révén szeretnénk megoldani a szakorvosokkal való találkozást, oly módon, hogy vagy az orvost visszük az iskolába, vagy a gyerekeket juttatjuk el a rendelőbe az egészségügyi koordinátor szervezésével. (utazás, időpontkérés, egyeztetés megoldásával)

Ortopédiai előszűrést a védőnők végeznek az iskolában, a problémás eseteknél a 12 éven felülieknek javasolják a szakorvosi vizsgálatot. El kívánjuk érni, hogy szakorvosi szűrésen minden gyerek részt vegyen legalább egy alkalommal évente.  

A program 3. évére el kívánjuk érni, hogy az egészségügyi, szociális és közoktatási szakemberek összefogásával megvalósulhasson az, hogy egyetlen egészségügyi vagy fejlődési zavarral, netán fogyatékossággal bíró gyerek se kerülhessen ki a figyelem, gondoskodás és törődés hálójából. 

A fogorvosi szűréseket az önkormányzat biztosítja az iskoláskorú gyerekek számára. Az első évben fel kívánjuk mérni, hogy ez minden évben és minden gyerek vonatkozásában megvalósul-e, valamint a gondoskodás hálóját kiterjesztjük a szükséges kezeléseken való megjelenés biztosítására, segítésére is.

 

Vár-Lak Klub és Csere-Bere Klub

A tevékenység célja: a kistérségben élő hátrányos helyzetű kismamák, szülők segítése, kismama-klub, babamasszázs, terhes torna, esetleg nagycsaládosok klubjának szervezésével.

 

Ajánlók

Kiterjesztik a Gyermekszegénység Elleni Programot

Program a gyermekszegénység felszámolására

Ugrás a Gyerekesély oldalra